Antecontractul de vânzare-cumpărare: Tot ce trebuie să știi

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi o locuință, există anumite detalii pe care trebuie să le cunoști înainte de a face acest demers. Află din articolul nostru care sunt actele necesare pentru întocmirea antecontractului și care sunt clauzele contractuale esențiale de luat în considerare pentru ambele părți implicate.

Ce este un antecontract de vânzare-cumpărare

Antecontractul reprezintă o promisiune susținută de lege prin care o persoană se obligă să vândă un bun personal – în general un imobil -, iar cealaltă își asumă responsabilitatea de a-l cumpăra atât timp cât sunt îndeplinite condițiile legale. Orice notar public din România poate încheia un astfel contract, dar există cazuri speciale în care înțelegerea poate fi încheiată prin semnătură privată. Termenii legali folosiți în denumirea părților sunt “promitent-vânzător” și “promitent-cumpărător”.

Este important de menționat faptul că un antecontract nu reprezintă bunul fizic în cauză, ci obligația de a încheia în viitorul apropiat un contract de vânzare-cumpărare. Acesta poate înceta prin acordul părților sau prin reziliere, în cazul în care cealaltă parte nu și-a respectat obligațiile. În acest caz, promitentul-cumpărător pierde avansul dat sau promitentul-vânzător restituie avansul primit plus penalități.

Câte tipuri de antecontracte există?

Un antecontract poate fi bilateral sau unilateral. În primul caz, ambele părți se supun acelorași drepturi și obligații în vederea vânzării, respectiv cumpărării imobilului. În cel de-al doilea caz, doar una dintre părțile implicate trebuie să respecte anumite drepturi și obligații conform contractului.

Care sunt actele necesare încheierii unui antecontract?

Actele necesare pentru încheierea unui antecontract sunt în esență trei la număr. Este nevoie de: 1) actele de identitate ale fiecăreia dintre părți, 2) actele de proprietate ale imobilului și 3) extrasul de carte funciară. Actele de proprietate ale imobilului trebuie să cuprindă la rândul lor: contractul de vânzare-cumpărare, procesul verbal de predare-primire, titlu de proprietate, autorizație de construcție și documentație de recepție. Dacă este cazul, sunt necesare și contractul de donație sau certificatul de moștenitor.

Care sunt beneficiile încheierii unui antecontract?


Stabilirea datelor pentru contractul de vânzare-cumpărare

În primul rând, încheierea unui antecontract de vânzare-cumpărare aduce o garanție în plus că părțile își vor respecta obligațiile. Acesta nu este un demers obligatoriu, însă asigură păstrarea în proprietate a bunului de către promitentul-vânzător până la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în viitor. De asemenea, în antecontract se stabilește și prețul imobilului, cât și valoarea avansului dat de promitentul-cumpărător.

Predarea unui avans

Acest avans poate reprezenta un beneficiu în sine pentru nevoile personale ale promitentului-vânzător. Suma va fi stabilită de comun acord în funcție și de valoarea totală a imobilului, iar banii pot fi între timp întrebuințați în scopuri personale și cheltuieli urgente. În cazul în care promitentul-vânzător mai are nevoie de timp pentru a-și schimba domiciliul, promisiunea sub formă de antecontract dintre cele două părți îi va oferi de asemenea răgaz pentru acest demers.

Înscrierea în cartea funciară pentru preferință de vânzare

Un alt mare avantaj al încheierii unui antecontract între două părți este înscrierea imobilului în cartea funciară. În cazul în care ai găsit un imobil pe care intenționezi să-l cumperi în viitorul apropiat, dar nu ești încă în posesia întregii sume sau există alte impedimente pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare direct, poți merge împreună cu vânzătorul pentru a înregistra imobilul în cartea funciară pentru preferință la vânzare.

În acest caz, dacă promitentul-vânzător intenționează să își încalce obligațiile și să vândă altcuiva imobilul între timp, acest lucru nu va fi posibil deoarece notarul va cerceta starea juridică a acestuia și va observa că există deja un precontract efectuat cu o altă persoană.

Prin urmare, atât timp cât, în urma unui antecontract, imobilul este înregistrat în cartea funciară împreună cu promitentul-cumpărător, riscurile ca obligațiile să nu fie respectate de promitentul-vânzător se diminuează considerabil. Acesta este tocmai rolul semnării unui antecontract – legalizarea unei promisiuni care înainte era efectuată doar între părți pe hârtie. Acest lucru făcea recuperarea unui avans aproape imposibilă.

Ce trebuie să urmărești cu atenție când închei un antecontract?

Dacă s-a stabilit predarea sau transferarea unui avans, trebuie citite cu atenție clauzele care menționează ce se întâmplă în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu va mai putea fi realizat din diferite cauze. Restituirea avansului ar putea să nu mai fie o opțiune în anumite circumstanțe, iar promitentul-cumpărător va rămâne astfel păgubit.

Trebuie verificate cu atenție toate datele din antecontract, de la datele personale preluate din buletin și actele de proprietate, la starea apartamentului sau casei în momentul predării și data la care urmează să fie încheiat contractul de vânzare-cumpărare. Verifică dacă există perioade de grație și dacă toate informațiile preluate din documentele originale ale proprietarului au fost introduse corect în antecontract.

Citește și articolul nostru despre actele necesare pentru vânzarea apartamentului.

Îți recomandăm să optezi pentru încheierea unui antecontract atunci când ai găsit un imobil pe care dorești să-l achiziționezi. Această promisiune legală nu poate fi încălcată fără consecințe de către promitentul-vânzător, așa că vei beneficia de o garanție în plus pentru obținerea imobilului.

Compară proprietăți

Compară