Vrei să-ți construiești casa ideală sau să îți extinzi locuința, însă te sperie hățișul birocratic și administrativ? Descoperă ce este autorizația de construcție, cum se obține și în ce cazuri ai nevoie de ea!
Autorizația de construcție este un act care se eliberează de către autoritățile locale, acordându-ți dreptul de a construi o clădire nouă sau de a repara, extinde sau consolida o clădire deja existentă. Pentru a intra în posesia acestui document, ai nevoie să depui un dosar la primăria localității sau de sector.
Cum se obține autorizația de construcție?
Există mai mulți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține autorizația de construcție. Conform Legii nr. 50/1991 și Legii nr. 350/2001, primul pas al acestui proces de autorizare a executării lucrărilor este emiterea certificatului de urbanism. Pentru a obține acest certificat, vei avea nevoie să depui o cerere. Alte acte necesare în dosarul pentru obținerea autorizației de construcție sunt studiul geotehnic, proiectul tehnic al construcției și avizele. Citește mai departe pentru a afla despre fiecare dintre acestea!
Solicită certificatul de urbanism de la primărie
Pentru a înțelege ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi autorizația, de ce acte, acorduri și avize vei avea nevoie și care sunt retragerile minime de la limitele de proprietate, vei avea nevoie de certificatul de urbanism. Pe acesta îl poți obține de la primăria localității sau de la cea de sector. Pentru a primi certificatul de urbanism, trebuie să pregătești planurile cadastrale, actul de proprietate și chitanța care dovedește achitarea unei taxe și avizele.
Realizarea studiului geotehnic
Realizează un studiu geotehnic al terenului pe care urmează să ridici casa nouă. Acesta îl va ajuta pe proiectant să obțină datele de care are nevoie pentru a calcula dimensiunile fundației. Din acest act vor reieși calitatea și caracteristicile terenului în cauză.
În cazul în care îți ridici casa în mediul rural, iar aceasta are maxim un etaj, studiul geotehnic nu este necesar din punct de vedere legal. Cu toate acestea, se recomandă ca studiul geotehnic să fie realizat oricum, deoarece conține informații esențiale pentru proiectarea casei.
Proiectarea casei
Proiectarea casei le revine arhitectului, inginerilor de structură și instalatorilor, care-ți vor propune soluții în funcție de nevoile tale. Acesta este momentul în care se stabilește compartimentarea interioară și funcționalitățile casei tale. În momentul în care te decizi asupra acestor aspecte, poate fi elaborat proiectul de autorizare pentru arhitectura, structura de rezistență și instalațiile casei.
Obținerea avizelor
Certificatul de urbanism te constrânge să obții diferite avize: avizul de mediu, avizul de alimentare cu energie electrică, avizul de racordare la sistemul de apă și canalizare și avizul de amplasament pentru salubritate.
Depunerea dosarului la primărie
Acum ai toate actele necesare obținerii autorizației de construcție: proiectul de autorizare primit de la proiectanți, avizele necesare și actele de proprietate. Poți începe construcția abia după primirea autorizației, iar aceasta trebuie să respecte întocmai proiectul tehnic. De asemenea, e important de reținut că legea prevede eliberarea autorizației în maxim 30 de zile calendaristice de la depunerea dosarului complet.
Când este necesară autorizația de construcție?
Autorizația de construcție este necesară pentru ridicarea, reconstruirea, consolidarea, extinderea, modificarea, schimbarea de destinație sau repararea construcțiilor de orice fel. O mențiune specială o au monumentele istorice, pentru care vei avea nevoie de autorizație chiar și în cazurile în care dorești să le restaurezi, să le protejezi sau să le conservi.
Poate că nu știai acest lucru, dar autorizația de construcție este necesară inclusiv pentru amenajarea sau construcția cu caracter provizoriu, așa cum sunt tonetele, chioșcurile, firmele și reclamele, panourile de afișaj, copertinele și pergolele, în cazul în care nu au fost autorizate odată cu principala construcție lângă care sunt amplasate.
Cât timp este valabilă autorizația de construcție?
Autorizația de construcție este valabilă 12 luni de la data la care a fost emisă, timp în care ești obligat să demarezi lucrările. Dacă începi aceste lucrări în cele 12 luni prevăzute, atunci valabilitatea autorizației se va întinde pe toată durata de execuție la lucrărilor prevăzute, conform proiectului tehnic.
De asemenea, dacă în timpul lucrărilor apar modificări ale construcției autorizate, atunci ești obligat prin lege să soliciți o autorizație nouă. Cu toate acestea, nu poți folosi același certificat de urbanism pe care l-ai folosit pentru obținerea autorizației anterioare.
Autorizația de construire poate părea complicat de obținut, însă nu trebuie să fie astfel! Urmează cu atenție toți pașii specificați în acest articol și cu siguranță îți vei duce proiectul până la capăt, fie că e vorba de ridicarea casei tale de vis, de extinderea locuinței sau de consolidarea acesteia.
Nu doar atât, dar, în cazul în care dorești să construiești o proprietate ca să o dai în chirie sau dacă vrei să extinzi o casă pentru a obține un preț mai bun, nu ezita să apelezi la o agenție imobiliară de încredere. Mult succes!