Achiziționarea sau închirierea unui apartament pe termen lung sunt procese prin care treci în viață deoarece ai nevoie de un acoperiș deasupra capului și de un anumit grad de confort. În principal, oamenii caută apartamente care se încadrează în categoria de confort de grad I (apartamente peste 35 de mp), deoarece acest tip le oferă spațiu destul pentru a și-l aranja după preferințe. Dar pe lângă această caracteristică a apartamentelor, oamenii se uită și la tipul de compartimentare: decomandat, semidecomandat sau nedecomandat.
Dacă ești în pragul achiziționării sau închirierii unui apartament, este foarte bine să știi care sunt cele trei tipuri de compartimentare și care ți se potrivește cel mai bine, astfel încât să poți lua decizia corectă.
1. Apartament decomandat
Un apartament decomandat se referă la compartimentarea separată a fiecărei camere, însoțită de un hol lung, prin intermediul căruia se face accesul în fiecare zonă a apartamentului. Este considerat unul dintre cele mai căutate tipuri de apartament datorită faptului că oferă intimitate fiecărei persoane din locuință, astfel încât nimeni nu va trebui să deranjeze pe altcineva ca să ajungă în camera proprie.
Dacă ne referim la un apartament decomandat cu o cameră, atunci vei găsi următoarea dispoziție a camerelor: un hol de intrare în capătul căruia se găsesc bucătăria, baia și dormitorul de o parte și de alta a holului.
Un apartament decomandat îți poate aduce următoarele avantaje:
- Îți poți regla temperatura camerei așa cum dorești. Camerele unui apartament decomandat ar trebui să aibă autonomie calorică, ceea ce înseamnă că, dacă ești o persoană friguroasă pe timp de iarnă, iar celelelate persoane din locuință nu, îți poți regla temperatura la nivelul la care te simți confortabil;
- Îți poți customiza camera conform preferințelor tale estetice, fără să-ți faci griji că nu se potrivește cu celelalte zone din apartament;
- Nu mai trebuie să-ți faci griji că dormitorul tău va mirosi a fum de țigară sau a mâncare. Având în vedere că bucătăria este separată de restul camerelor, inclusiv de baie, mirosul plăcut din camera ta va putea fi ușor menținut.
Cu toate acestea, acest tip de compartimentare poate aduce două dezavantaje:
- Prețul achiziționării sau închirierii este mai mare decât în cazul celorlalte tipuri de compartimentare;
- Valoarea facturilor la curent sau gaz poate fi mai mare din cauza autonomiei calorice.
Dacă cele două dezavantaje nu prezintă un dezechilibru financiar, atunci un apartament decomandat este cea mai bună alegere pentru confortul tău și al familiei tale.
2. Apartament semidecomandat
Un apartament semidecomandat se referă la dispoziția camerelor în așa fel încât trecerea dintr-o zonă în alta se face printr-o cameră comună, de obicei prin intermediul livingului. În cele mai multe dintre cazuri, ca să ajungi în dormitorul propriu, trebuie să treci prin sufragerie care, de cele mai multe ori, este conectată open-space cu bucătăria.
Putem aminti trei avantaje care vin în aprecierea acestui tip de compartimentare, și anume:
- Prețul achiziționării sau închirierii este mai mic decât în cazul unui apartament decomandat;
- Valoarea facturilor la curent și gaz este mai mică decât în cazul apartamentelor decomandate deoarece locuințele semidecomandate nu prezintă caracteristica de autonomie calorică;
- În cazul în care vrei să te muți într-o locuință nouă împreună cu cei mici, un apartament semidecomandat oferă posibilitatea de a fi mai aproape de camera copiilor, astfel încât aceștia să nu se simtă singuri și tu să nu-ți mai faci griji că nu-i poți auzi în caz că apar accidente.
3. Apartament nedecomandat
Apartamentul nedecomandat mai poartă denumirea de apartament tip vagon, deoarece trecerea dintr-o cameră în alta este directă și nu se realizează prin intermediul unui hol. De exemplu, un apartament cu 3 camere (2 dormitoare și un living), o baie și o bucătărie poate fi dispus astfel: un hol la intrare care separă bucătăria de baie, de living și de cele 2 dormitoare, iar prin intermediul sufrageriei poți ajunge în prima cameră și din prima cameră în a doua.
De obicei, acest tip de apartamente sunt cel mai puțin favorite pentru că nu oferă spațiul personal necesar, având în vedere că nu poți ajunge la baie dacă nu treci și prin camera altcuiva. În același timp, nici nu poți să te uiți la televizor la un volum mai mare deoarece camera ta va fi despărțită printr-o ușă de camera celeilalte persoane și, implicit, zgomotul va putea fi auzit.
Avantajul apartamentelor nedecomandate este că au un preț foarte mic de achiziție și de închiriere față de celelalte două tipuri și sunt mult mai ușor de întreținut pe timp de iarnă.
Cumpărarea sau închirierea unui apartament reprezintă procese complexe prin care factorul decizional poate fi decisiv, mai ales în cazul în care dorești să achiziționezi o locuință, deoarece investești o sumă foarte mare de bani. De aceea este foarte bine să te informezi cu vedere la ce tip de apartament ți se potrivește, mai ales în cazul compartimentării, astfel încât nivelul de satisfacție și confort să fie ridicat.
O variantă foarte bună pentru a lua o decizie în această direcție este să apelezi la o firmă de consultanță imobiliară profesionistă care te va putea informa despre piața apartamentelor și te va putea îndruma spre cea mai bună alegere.