Anul 2021 te-a găsit fără să ai în proprietate o locuință și ai dorința de a te așeza la casa ta? Ei bine, pentru cei dornici să-și achiziționeze o locuință și nu beneficiază de întreaga sumă, anul acesta Ministerul de Finanțe a alocat un plafon de garatare de 1,5 miliarde de lei pentru programul Noua Casă, ce vine să înlocuiască vechiul program Prima Casă. Vestea bună este că, pe lângă noile facilități, acest program își păstrează avantajele majore față de oricare alt credit ipotecar: avansul este cel mai mic, dobânda e imbatabilă, iar garanția e oferită de stat.
Dacă ai apelat deja la serviciile unei agenții imobiliare și ai descoperit casa visurilor tale, casă pe care nu îți permiți să o cumperi, cu siguranță te va interesa să descoperi în articolul următor informații utile despre programul Prima Casă (sau Noua Casă, așa cum este denumit în anul curent). Iată tot ce trebuie să știi despre Prima Casă, de la documentele de care ai nevoie și până la condițiile de accesare a creditului necesar achiziționării locuinței dorite!
Ce este programul Prima Casă?
Programul Prima Casă este una dintre măsurile inițiate de guvern pentru a susține anumite sectoare economice. Obiectivul principal al acestui program este de a debloca activitatea de creditare și de a oferi un imbold sectorului construcțiilor, aceste aspecte având un efect benefic asupra activității economice și creării unor noi locuri de muncă.
Prima Casă sau Noua Casă constă în facilitarea accesului populației în vederea obținerii creditelor ipotecare. În prezent, statul garantează 40% sau 50% din împrumuturile acordate de către bănci, condiția fiind ca acestea să acorde credite mai ieftine.
Cine poate obține un credit prin programul Prima Casă?
Ca la orice alt tip de credit bancar, solicitanții de credite Prima Casă trebuie să se încadreze într-un anumit model și să îndeplinească o serie de condiții. Pentru a fi astfel eligibili pentru obținerea creditului, aceștia trebuie să respecte următoarele condiții:
- Să nu fi deținut și nici să nu dețină în prezent o locuință în proprietate, individual sau în comun, împreună cu soții sau alte persoane, cu o suprafață utilă mai mare de 50 mp, cu excepția celor obținute prin moștenire;
- Să achiziționeze o locuință finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințele construite prin programele derulate de ANL (Agenția Națională a Locuințelor);
- Să construiască de la zero o locuință individuală sau în asociere cu alți beneficiari, cu condiția de a avea în posesie terenul aferent locuinței, iar autorizația de construcție să fi fost primită după data de 23 februarie 2010;
- Să dispună de avansul minim necesar;
- Să constituie un depozit colateral egal cu dobânda pe care trebuie să o datoreze pe o perioadă de 3 luni;
- Să nu înstrăineze locuința achiziționată timp de 5 ani de la data intrării în posesia acesteia;
- Să asigure locuința împotriva riscurilor și să cesioneze drepturile de despăgubire în favoarea statului.
Care sunt actele necesare?
Pentru a putea obține un credit Prima Casă, solicitantul creditului trebuie să prezinte, în primul rând, actele necesare care atestă veniturile obținute. De regulă, în cazul salariaților, aceste documente sunt:
- Adeverință de venit;
- Copie după cartea de muncă sau contractul de muncă;
- Copie după fișa fiscală;
- Copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- Declarație de la notar privind faptul că solicitantului creditului Prima Casă nu are nicio locuință în proprietate, integral sau parțial și nu are în derulare un alt credit ipotecar;
- Documente specifice ce dovedesc obținerea veniturilor în cazul persoanelor care au locuințe date în chirie, dividende sau alte activități independente.
În afara actelor necesare pentru obținerea creditului Prima Casă, solicitantul trebuie să prezinte și actele cu privire la imobilul pe care-l achiziționează, respectiv:
- Precontractul de vânzare-cumpărate sau cel de construcție încheiat cu o firmă specializată;
- Actul de proprietate asupra imobilului sau terenului pe care urmează să se construiască locuința;
- Extrase din documentele de cadastru.
În funcție de fiecare situație în parte privind imobilele achiziționare, băncile pot cere ulterior și alte documente suplimentare față de cele solicitate inițial.
Ce costuri implică programul Prima Casă?
De regulă, pentru a afla care sunt costurile exacte ale unui credit Prima Casă, respectiv Noua Casă, e necesar să soliciți băncii informații cu privire la aspectul financiar. Trebuie să fii, însă, pregătit financiar pentru a acoperi următoarele costuri:
- Avansul minim obligatoriu, ce poate fi de 5% în cazul în care locuința achiziționată nu depășește 70,000 de euro sau 15% dacă locuința are un preț cuprins între 70,001 și 140,000 de euro, calculat în lei, la cursul valutar din ziua analizei;
- Depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit prin garantarea dobânzii;
- Dobânda, constituită de ICRR (Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor, ce a înlocuit indicele ROBOR din programul Prima Casă) + maximum 2%;
- Comisionul anual de garantare către FNGCIMM, în valoare de 0,3%, stabilit anual de MFP și calculat la sold;
- Alte costuri precum prima de asigurare a imobilului și taxele notariale pentru achiziționare locuinței.
Care sunt condițiile de creditare?
În vederea alocării un credit pentru Prima Casă, băncile sunt obligate să respecte anumite condiții pe toată durata contractului de credit. Iată care sunt condițiile de creditare:
- Rata în lei a dobânzii nu va depăși IRCC și cele 2 puncte procentuale;
- Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de bancă;
- Comisionul de garantare, plătit de către FNGCIMM este de 0,45% pe an și se aplică în proporție de 50% din sold pentru locuințele noi ce urmează a fi cumpărate și în proporție de 40% în cazul locuințelor vechi;
- Nu se percep comisioane de rambursare anticipată;
- Durata maximă de rambursare este de 30 de ani;
- Locuința achiziționată trebuie să se încadreze în clasele A, B sau C de eficiență energetică.
Evoluția pieței rezidențiale autohtone în T2 2021 este unul din motivele pentru care oamenii apelează din ce în ce mai des la programul Prima Casă, respectiv Noua Casă. Ține cont de toate informațiile privind acest program de creditare și descoperă soluții pentru noua ta locuință, pentru a te putea bucura astfel de avantajele propriei case.