Contract de comodat: Ce înseamnă și când este necesar

Ce reprezintă contractul de comodat


Contractul de comodat reprezintă actul prin care o persoană (comodant) acordă spre folosință celeilalte părți (comodatar) un bun mobil sau imobil (de obicei o locuință, apartament sau casă, automobil sau sediu de firmă), cu obligația de a-l restitui după un anumit timp convenit de comun acord.

Contractul de comodat se mai numește și contract de împrumut de folosință și are rol de document de închiriere fără plată, pentru că este gratuit, nu se achită sume de bani, decât eventual la finalul contractului, dacă s-a stipulat o clauză de plată a unor stricăciuni sau defecțiuni produse în timpul derulării contractului.

Comodantul nu este neapărat și proprietarul bunului pe care îl cedează în mod gratuit spre folosință, pentru că va fi cedat prin contractul de comodat doar dreptul de folosință, nu și acela de proprietate.

Comodatarul, adică beneficiarul contractului de comodat, nu are dreptul să împrumute bunul care i-a fost încredințat spre folosință, fără acordul exprimat al comodantului.


Ce conține un contract de comodat

Pentru întocmirea unui contract de comodat sunt decesare următoarele informații:

  • datele părților contractante comodant și comodatar;
  • obiectul contractului;
  • durata contractului (determinată sau nedeterminată);
  • obligațiile părților;
  • durata contractului și condițiile de încetare a contractului.

Tipuri de contract de comodat


În funcție de obiectul contractului, există mai multe tipuri de contract de comodat:


Contracte de comodat pentru bunuri imobile

Contractele de comodat pentru bunuri imobile au ca obiect apartamente, case sau vile. Documentele necesare pentru un astfel de contract sunt: actele de identificarea părților (carte de identitate sau certificat de îregistrare fiscală) și actul de proprietate al bunului are se dă în folosință (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, titlu de proprietate).

Contractul de comodat pentru bunuri imobile nu se înregistrează la ANAF, dar va trebui trecut în Cartea Funciară dacă durata lui depășește 3 ani. Nu este obligatorie încheierea contractului la notar, dar se recomandă acest lucru pentru a da contractului titlu executoriu, detaliu util pentru comodant în cazul unor dificultăți în relația cu comodatarul.

Deși nu se percepe chirie, contractul de comodat pentru bunuri imobile are prevăzute despăgubiri pentru daune și stricăciuni ale imobilului, dar și pentru cazurile în care comodantul a ascuns informații despre defecte existente ale imobilului la momentul semnării contractului.

Contracte de comodat pentru bunuri mobile


Contractul de comodat pentru un bunuri mobile se referă de obicei la utilaje, echipamente și scule profesionale, produse electrocasnice și piese de mobilier. Obligațiile părților sunt similare cu ale celorlalte tipuri de contracte de comodat: utilizare conformă, returnare la data scadentă prevăzută contractual, efectuare de reparații și remedieri dacă este nevoie.

În cazul în care comodatarul utilizează bunul împrumutat cu altă destinație decât cea prevăzută în contract sau nu îl returnează la data stabilită, va achita cheltuielile de folosință și penalizări conform prevederilor contractuale.


Contracte de comodat pentru autoturisme

Un contract de comodat auto se încheie când o persoană fizică sau juridică dă spre folosință altei părți, în mod gratuit, bunuri mobile din categoria autoturismelor. Această formă contractuală este utilizată tot mai des, pentru că reprezintă singura posibilitate de împrumut auto care nu implică plata unor sume de bani. Varianta de cedare a dreptului de folosință pentru un autoturism prin procură notarială nu mai este valabilă de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil.

Prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea autoturismului, ci doar folosinţa acestuia. Atunci când comodantul deține autoturismul prin contract de leasing, trebuie obținut și acordul firmei de leasing pentru încheierea în bună regulă a contractului.

Contracte de comodat pentru sediu social sau punct de lucru


La înființarea unei societăți comerciale se poate stabili sediul social al acesteia prin semnarea unui contract de comodat între proprietarul locuinței respective (casă, vilă, apartament, spațiu industrial sau comercial) și firma nou creată.

În mod similar se poate dobândi dreptul de folosință asupra unui punct de lucru pentru firme sau PFA. Nu există o durată minimă sau maximă pentru încheierea unui contract de comodat pentru sediu social sau punct de lucru.

Se recomandă colaborarea cu o agenție imobiliară specializată în astfel de contracte, pentru a beneficia de consultanță imobiliară și clarificarea aspectelor legale și fiscale.


Când încetează un contract de comodat

Un contract de comodat este considerat încetat dacă:

  • a expirat termenul prevăzut în contract;
  • comodatarul a decedat;
  • comodatarul a restituit bunul împrumutat;
  • comodantul a solicitat returnarea bunului, înainte de termenul contractual;
  • obligațiile prevăzute în contract nu au fost îndeplinite.

De obicei contractul de comodat conține o clauză de anulare cu un preaviz de 30 de zile pentru situațiile de încetare unilaterală.

Contractul de comodat reprezintă o modalitate legală de a împrumuta în mod gratuit bunuri și o soluție fiscală flexibilă, cu implicații asupra unor cheltuilei deductibile, impozite pe profit, taxe locale și decontări de TVA. De aceea se recomandă cunoașterea în detaliu a acestor aspecte atunci când se încheie un contract de comodat între o persoană fizică și o persoană juridică sau între două entități juridice.

Compară proprietăți

Compară