Pregătirea apartamentului pentru chiriași: Pas cu pas

Piața chiriilor este uriașă având în vedere nevoia oamenilor de a avea un acoperiș deasupra capului. Alegerea de a sta în chirie depinde de mai mulți factori, precum: resurse financiare limitate pentru cumpărarea unei locuințe, indecizia oamenilor de a locui într-un anumit oraș, nevoia de a migra dintr-un loc în altul pentru a descoperi lucruri noi sau chiar relocarea frecventă.

Dacă ai intrat deja pe piața chiriilor sau este prima dată când vrei să scoți apartamentul spre închiriere, trebuie să știi că oamenii au devenit destul de selectivi. Aceștia caută confort, flexibilitate, modernitate și alte avantaje pentru un cost lunar cât mai scăzut. În continuare, îți vom prezenta un mic ghid cu toate aspectele pe care trebuie să le îndeplinești ca să îți închiriezi rapid și convenabil apartamentul.

1. Realizează o inspecție amănunțită asupra condiției apartamentului

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când pregătești apartamentul pentru viitorii chiriași este să inspectezi starea proprietății. Un număr foarte mic de oameni care vor veni să vadă apartamentul vor trece cu vederea anumite neregularități, cum ar fi găurile din pereți, o lustră spartă, uși care se deschid greu sau scârțâie etc.

Fii atent și la elementele de siguranță învechite, deteriorate sau nefuncționale (detectoarele de fum, conductele de gaze, tabloul de tensiune, yala ușii de la intrare etc.) sau orice alte vulnerabilități care pot pune în pericol viața viitorilor chiriași. Dacă ai închiriat apartamentul anterior, este posibil ca ceilalți chiriași să fi afectat starea apartamentului, dar sperăm că nu într-atât încât să fii nevoit de o reamenajare completă.

În timpul inspecției, realizează o listă cu toate aspectele care ar putea fi îmbunătățite și care ar ajuta să atragi mai mulți potențiali chiriași. Apelează la un ajutor specializat pentru a înțelege comportamentul chiriașilor și aspectele pe care le caută atunci când doresc să închirieze un apartament.

2. Verifică dacă toate utilitățile funcționează

Dacă e prima dată când îți închiriezi apartamentul atunci cu siguranță utilitățile funcționează în mod optim, dar niciodată nu strică să mai arunci un ochi asupra acestora.

În schimb, chiar dacă ultimul tău chiriaș a lăsat toate electrocasnicele din bucătărie și elementele sanitare într-o stare perfectă, întreabă-te dacă acestea și funcționează în conformitate cu aspectul lor. Testează ochiurile de aragaz, cuptorul, deschide frigiderul și congelatorul, pornește robinetele și asigură-te că totul este în stare de funcționare.
Un alt lucru pe care-l poți face este să verifici dacă luminile interioare și cele exterioare (dacă apartamentul dispune de balcon sau terasă) funcționează. Înlocuiește becurile și efectuează orice reparație asupra panoului sau cablajului electric dacă este necesar. Totodată, asigură-te că toate încuietorile funcționează și nu există predispoziția să rămână blocate.

Această verificare te vor ajuta să previi eventualele solicitări de reparații din partea viitorilor chiriași.

3. Vopsește sau recondiționează pereții apartamentului

Majoritatea proprietarilor care își oferă apartamentele spre închiriere cunosc foarte bine faptul că sunt responsabili cu recondiționarea și vopsirea pereților după plecarea fiecărui chiriaș. Fie acest lucru se realizează din garanția depusă de chiriaș la semnarea contractului de colaborare, în cazul în care deteriorarea sau vandalizarea pereților a fost realizată de acesta, fie din bugetul proprietarului în cazul în care uzura pereților s-a petrecut ca urmare a trecerii unui interval mare de la ultima vopsire.
Vopsirea și/sau recondiționarea pereților și a tavanului din fiecare încăpere a locuinței pot fi realizate de tine sau de o echipă de profesioniști în cazul în care nu dispui de timp disponibil, de ustensilele necesare sau din orice motiv personal.

4. Curăță și dezinfectează apartamentul

După cum am menționat la începutul articolului, chiriașii caută să se simtă confortabili atunci când închiriază un apartament. De multe ori, aceștia nu își permit sau nu au disponibilitatea să angajeze un serviciu de curățenie și dezinfecție profesionist când se mută într-o locuință nouă, iar curățenia pe cont propriu s-ar putea să fie copleșitoare mai ales dacă este un apartament de dimensiuni mari.

Dacă apartamentul nu a mai fost folosit de mult timp, atunci o curățenie amănunțită este necesară. Poți face acest lucru pe cont propriu sau să apelezi la o echipă specializată care să pregătească locuința pentru noii chiriași. Mai mult, dacă există covoare în apartament, cu siguranță vei dori ca acestea să fie curățate ca să ofere o senzație aerisită și primitoare persoanelor care vin să vizioneze locuința.

Având în vedere condițiile pandemice în care ne aflăm, dezinfectarea și purificarea aerului din fiecare încăpere va fi un plus pe care poți să-l iei în considerare când listezi apartamentul pe piață.

Dacă ai grijă la aceste aspecte și la micile detalii de curățenie și dezinfecție vei găsi mult mai rapid o pereche de chiriași cu bun simț care să ocupe apartamentul.

5. Apelează la un consultant imobiliar

Un consultant imobiliar care cunoaște foarte bine piața orașului sau regiunii în care este localizat apartamentul, poate simplifica procesul de pregătire și închiriere. În primul rând, consultantul imobiliar te poate ajuta la inspecția generală și-ți poate oferi informații prețioase despre nevoile și preferințele chiriașilor. Mai mult, îți poate spune cărui public țintă se potrivește apartamentul (studenți, familii cu copii etc.) și cui să te adresezi direct pentru o închiriere rapidă.

În al doilea rând, agentul imobiliar te poate sfătui în privința prețului de închiriere în funcție de caracteristicile apartamentului, localizare și obiectivele din proximitate, dar și publicului țintă căruia se adresează. Până la urmă, nu poți supune un student aceluiași cost pe care-l poți oferi unei familii care lucrează în industria medicală sau IT. Deși factorul de public țintă nu ar trebui să influențeze chiria lunară foarte mult, este totuși un aspect care trebuie luat în considerare.

Nu în ultimul rând, consultantul imobiliar te poate ajuta cu listarea apartamentului pe platformele online dedicate astfel încât să fie vizibil publicului larg. Mulți oameni apelează la o agenție profesionistă care să-i îndrume către locuința ideală, astfel încât să nu fie nevoiți să depună prea mult efort sau să se mute după câteva luni din cauza unor divergențe. Totodată, agenția imobiliară te poate ajuta în vederea contractului de închiriere pentru a legaliza colaborarea cu chiriașul.

Asigură-te că bifezi acești pași înainte de a închiria apartamentul unor noi chiriași.

Compară proprietăți

Compară